DESET PUTNIKA ZA MANCHESTER

U Splitu se u organizaciji Hrvatskog taekwondo saveza održao izborni turnir za plasman na europsko seniorsko prvenstvo u svibnju u Manchesteru. Gledatelji su po prvi put nakon dugo vremena imali priliku uživo gledati kremu hrvatskog taekwondoa koji se uglavnom bore na velikim turnirima van Hrvatske. Iznimno uzbudljivi kvalifikacijski sustav nudi priliku mladima koji dolaze i tek ulaze u seniorske vode, ali i daje određenu prednost sportašima koji su svojim rezultatima i renomeom na olimpijskim igrama te svjetskim i europskim prvenstvima istu i zavrijedili. Tako su direktni plasman izborili sportaši koji su dominantni u Hrvatskoj u svojoj kategoriji i kvalitetu su potvrdili na najvećoj svjetskoj pozornici, Matea Jelić kao olimpijska pobjednica, Toni Kanaet kao brončani olimpijac, Bruna Vuletić kao aktualna prvakinja Europe i brončana na svijetu te Bruna Duvančić koja je sa samo 17 godina na startu 2022. godine nanizala čak pet odličja na G2 turnirima te zlato na koncu prethodne godine na europskom juniorskom prvenstvu.

Svoje mjesto direktno izborio je i olimpijac Ivan Šapina, osvajač svjetske i europske bronce, ai je on vizu za Manchester zaslužio zlatom na President cupu prije mjesec dana čime je Hrvatskoj omogućio dodatno mjesto u kategoriji do 87 kilograma.

Svi ostali su se morali pošteno namučiti da zavrijede biti dio putnika na otok za manje od dva mjeseca, a među njima su i sportaši poput olimpijki Kristine Tomić, Nikite Glasnović ili europskog prvaka Lovre Brečiće.

Ivana Duvančić, sestra blizanka izvrsne Brune Duvančić, je sa samo 17 godina s dvije uvjerljive pobjede pobijedila iskusnu Kristinu Tomić, olimpijku iz Tokya te osvajačicu dvije svjetske medalje i europskog zlata. Vrijedi spomenuti kako je Kristina na račun svojih rezultata imala prednost od 2:1 u pobjedama, ali je mlada Ivana okrenula i s dvije pobjede prekidom od preko 20 razlike izborila plasman u reprezentaciju.

Na isti način je ispala Nikita Glasnović u kategoriji do 57 kilograma koja je imala prednost od čak 2:0 u pobjedama temeljem prijašnjih ostvarenja, ali je Helena Kičema slavila u sve tri pobjede i s 3:2 se plasirala u Manchester.

Lovre Brečić je bio siguran protiv Frana Radeka, kao i mlade nade Paško Božić i Josip Bilić Pavlinović. Iz reprezentacije su ispali Piero Marić i Leon Glasnović koji će svoju priliku tražiti u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo.

Borbe su trajale punih pet sati, bilo je pregršt atraktivnih poteza i udaraca, dramatičnih pobjeda zlatnim bodom i onih uvjerljivih prekidima, a od svega toga bi najveći plus trebala imati Hrvatska taekwondo reprezentacija u Manchesteru gdje se još jednom nadamo velikom broju odličja.

REZULTATI U POBJEDAMA 27.3.2022. :

KRISTINA TOMIĆ – IVANA DUVANČIĆ 0:2

NIKITA GLASNOVIĆ – HELENA KIČEMA 0:3

LOVRE BREČIĆ – FRAN RADEK 2:0

LEON GLASNOVIĆ – MATIJA ČREP 0:2

PIERO MARIĆ – MARKO GOLUBIĆ 0:2

JOSIP BILIĆ PAVLINOVIĆ – VITO KRPAN 2:0

PAŠKO BOŽIĆ – MATIJA RUŽIĆ 2:0

 

Popis reprezentativaca po kategorijama iz taekwondo kluba Marjan:

46 kg LENA STOJKOVIĆ ILI PAULA ANTUNOVIĆ – OBJE MARJAN

49 kg BRUNA DUVANČIĆ – MARJAN

53 kg IVANA DUVANČIĆ – MARJAN

62 kg BRUNA VULETIĆ – MARJAN

67 kg MATEA JELIĆ – MARJAN

63 kg LOVRE BREČIĆ – MARJAN

80 kg TONI KANAET – MARJAN

87 kg IVAN ŠAPINA I JOSIP BILIĆ PAVLINOVIĆ – OBA MARJAN

+87 kg PAŠKO BOŽIĆ – MARJAN