HRVATSKA NA POSTOLJU U EKIPNOM PORETKU

Čudesno, rekordno svjetsko prvenstvo u taekwondou završeno je sa šest medalja i iza sebe nosi niz zanimljivih brojki. U ekipnom poretku Hrvatska se popela na pobjedničko postolje i u muškom i u ženskom dijelu natjecanja. Muškarci su zauzeli drugo mjesto iza Koreje dok su žene treće iza Turske i Francuske.

Pojedinačno po broju medalja Hrvatska ih je osvojila najviše na cijelom svjetskom prvenstvu među 1000 sportaša iz 150 država sa svih pet kontinenata. Usporedbe radi, svjetske velesile, države koje ulažu enormna sredstva u taekwondo osvojile su u Bakuu puno manje medalja od Hrvatske, redom: Turska 5, Španjolska 4, Velika Britanija, Tajland i Koreja po 3, Francuska, Iran, Kina, Meksiko, Egipat, Jordan i Obala Bjelokosti po 2 itd.

 

Ukupno je u povijesti kluba ovo 111 medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim igrama, a baš je Paškova medalja prošle godine na europskom prvenstvu bila okrugla 100-a velika medalja Marjana. Sa šest odličja na svjetskom prvenstvu u Azerbajdžanu Hrvatska je osvojila najviše medalja od svih reprezentacija, a splitski Marjan i Turska imaju po pet odličja što znači da je Marjan sam osvojio najviše medalja na svijetu. Znamo li kolika je Hrvatska i Split ovi podaci djeluju zaista nevjerojatno.

Također, s pet odličja na svjetskom prvenstvu taekwondo klub Marjan je u ovoj godini osvojio više medalja nego svi ostali sportovi u Hrvatskoj zajedno.