IVAN ŠAPINA POBJEDOM U POSLJEDNJOJ SEKUNDI DO PLASMANA NA OLIMPIJSKE IGRE

Nevjerojatni Ivan Šapina iz splitskog Marjana plasirao se na olimpijske igre u Tokyu preko europskog kvalifikacijskog turnira koji se održao u Sofiji u Bugarskoj pobjedom u posljednjoj sekundi odlučujuće borbe.  Četvrto je to mjesto za Hrvatsku na olimpijskom taekwondo turniru i treće za splitski klub koji je nakon izvrsnog europskog prvenstva napravio novi veliki uspjeh hrvatskog sporta. Sustav kvalifikacija u taekwondou je užasno težak i tek rijetki uspiju izborit put na olimpijske igre, samo šest sportaša po olimpijskoj kategoriji direktno i još dvoje sa kontinentalnih kvalifikacija.  

Ždrijeb i put Ivana Šapine preko kvalifikacijskog turnira nije bio niti malo lagan jer su se u teškoj kategoriji našli ponajbolji svjetski teškaši, olimpijski pobjednici, svjetski i europski prvaci. U takvoj konkurenciji bez plasmana ostao je jedan veliki Radik Isaev, olimpijski pobjednik iz Rija, branitelj naslova, svjetski i višestruki europski prvak, bez plasmana je ostao aktualni prvak Europe od prije tri tjedna Marshal Silla, inače trostruki prvak Europe od 2016. do danas.  

Šapina je u prvom kolu pobijedio Ukrajinca Bondara prekidom 24:3 da bi u polufinalu u posljednjoj sekundi pogodio protiv fenomenalnog reprezentativca Turske Ateslija za ogromno slavlje trenera Dejana Mesarova i hrvatskog stožera u Sofiji. Podsjetimo da je Turčin prije toga deklasirao aktualnog prvaka Europe Sillu i ostavio ga bez olimpijskog turnira.  Napete zadnje sekunde i Hrvatsko slavlje pogledajte u videu.

 

Tako će na olimpijske igre u Tokyo troje Marjanovaca, Matea Jelić do 67 kg, Toni Kanaet do 80 kg i Ivan Šapina plus 87 kg. Ujedno je to prvi put da će Hrvatska na olimpijskim igrama imati četiri predstavnika među kojima su prvi put dva muška predstavnika.