Komplet medalja na europskom kadetskom prvenstvu

Europsko kadetsko prvenstvo održano u Tallinu donijelo je taekwondo klubu Marjan kolekciju medalja. U kategoriji plus 59 kilograma Marjan je imao svoje finale, a do zlata je stigla Magdalena Matić pobjedom protiv Petre Mršić 15:9 koja se tako u Split vratila sa srebrnom medaljom. Matić je na putu prema finalu upisala tri pobjede, protiv Španjolke Jimenez 18:2, Izraelke Hajame 28:6 te Ukrajinke Kuts 9:6 dok je s druge strane ždrijeba Petra Mršić bila bolja od Turkinje Efe 24:18, Njemice Tadić 30:7 i Ruskinje Bakhareve 24:14.

Brončano odličje pripalo je Tei Božić u kategoriji do 55 kilograma koja je nakon slavlja protiv Moldavke Ecaterine 14:0 i Poljakinje Sokolowske 8:1 u polufinalu  zaustavljena od kasnije europske prvakinje iz Njemačke Victorie Rucinski s tijesnih 4:6.

U kategoriji do 41 kilogram nastupila je još Lucija Gruić koju je zaustavila Njemica Nigdeli.

 

Uspjeh Matee Jelić i Tonija Kanaeta na olimpijskim igrama u Tokiju bio je možda i konačna potvrda sustavnog rada i rezultata taekwondo kluba Marjan posljednjih 15-ak godina. Ili je barem to bila slika za javnost onoga što su treneri i sportaši unutar kluba znali i isticali posljednje vrijeme ili kako je Bruna Vuletić izjavila nakon naslova seniorske prvakinje Europe „znamo tko smo i što smo i odakle dolazimo“.

Upravo to je misao vodilja na svakom treningu, u svakom radnom danu svakog zaposlenika taekwondo kluba Marjan koji je danas na europskom kadetskom prvenstvu ispričao jednu uistinu posebnu priču. Priču koja oslikava ovaj klub možda i bolje od onog što su na najvećoj svjetskoj pozornici prije dva tjedna napravili Jelić i Kanaet.

Priča o sustavu koji kreće od najmanjih nogu, od najmanjih uzrasnih kategorija. U toj priči na europskom kadetskom prvenstvu su glavni akteri dvije nepoznate curice, Magdalena Matić i Petra Mršić koje su se srele u finalu europskog kadetskog prvenstva. Dvije djevojke iz istog kluba u finalu europskog prvenstva pored Ruskinja, Turkinja, Španjolki…. Priča u kojoj je zlato pripalo Magdaleni Matić, a srebro Petri Mršić i što je u konačnici možda i skroz nebitno osim njihovim obiteljima jer svima ostalima je bitno da su cure uzele prvo i drugo mjesto, a koja kojeg sjaja su treneri svakako prepustili njima dvjema da odluče na tatamiju.

A priča koja stoji iza ovoga već ispričanog sustava, brojnih sparing partnera, trenera i slično ide ovako.

Taekwondo klub Marjan u ženskoj teškoj kategoriji u kadetkinjama imao tri vrhunske sportašice, sve tri vrijedne naslova prvakinje Europe i te je činjenice bio svjestan i trener Veljko Laura. S obzirom da na europsko prvenstvo pravo nastupa kao reprezentativka ima tek prvakinja Hrvatske trener Veljko Laura Šišo je odlučio na kriterijski turnir Multi games u Sofiji poslati sve tri djevojke kako bi ostalima omogućio nastup na europskoj smotri kroz dodatne kvote i direktne pozivnice. I na tom turniru je Petra Mršić osvojila zlato i izborila se za svoj nastup, Magdalena Matić je uz srebro na Multi gamesu i zlato na prvenstvu Hrvatske izborila svoju vizu, a kratkih rukava ostala je aktualna prvakinja Europe Mariela Parčina. Dakle cura koja je osvojila zlato i naslov prvakinje Europe prošle godine ostala je tek treća u taekwondo klubu Marjan i bez prilike za branit svoje zlato.

I to je možda priča koja najviše oslikava stanje i sustavni predani rad kompletnog teama. Priča koja je započela sa sestrama Zaninović, ali traje i trajat će još dugo godina i neće se ugasit olimpijskim medaljama Matee i Kanaeta.