Marjanu dva naslova vicaprvaka na Europskom prvenstvu za mlađe seniore

Europsko prvenstvo za mlađe seniore koje se održalo u Tallinu donijelo je taekwondo klubu Marjan nove dvije srebrne medalje. Europskim U-21 viceprvacima postali su Josip Bilić Pavlinović do 87 kilograma i Paško Božić +87 kilograma. Bile su to ujedno 81. i 82. medalja za splitski klub na velikim smotrama, svjetskim i europskim prvenstvima te olimpijskim igrama.

Josip je na putu do medalje slavio protiv Srbina Radakovića 15:8, Azerbajdžanca Suleymanova 12:11 da bi u polufinalu na zlatni bod bio bolji od Rusa Iurchenka. U finalu je Bilić Pavlinović diskvalificiran zbog opomena u drugoj rundi te je ostao na srebrnoj medalji. Bila je to 81 medalja za trofejni splitski klub.

Posljednjeg dana europskog prvenstva za mlađe seniore koje se održalo u Tallinu član splitskog Marjana Paško Božić osvojio je srebrno odličje u teškoj kategoriji +87 kilograma. Paško je u prvom kolu slavio protiv Rusa Ibragima Abdulkerimova 25:12, u četvrtfinalu je bio bolji od Ukrajinca Lipatova 20:12 da bi u polufinalu deklasirao Španjolca Perez Camposa 16:0. Finalni dvoboj s reprezentativcem Turske Demirciom bio je neizvjestan do pred sam kraj borbe kada se Turčin uspio odvojiti na 20:10 i osvojiti naslov prvaka Europe.

 

Koliko je teško uopće doći do medalje na europskom prvenstvu dovoljno govori rasplet događaja u ostalim kategorijama u kojem su bez medalje ostale aktualna seniorska prvakinja Europe Lena Stojković koju je u borbi za odličje zaustavila Turkinja rezultatom 15:7, ali i mlada nada Bruna Duvančić koja se na putu prema medalji u kategoriji do 49 kilograma srela s aktualnom olimpijskom viceprvakinjom i jednom od najvećih zvijezda Španjolske na olimpijskim igrama u Tokiju Adrianom Cerez. Španjolka je slavila tijesnim rezultatom 7:6 iako je članica Marjana Bruna Duvančić napadala cijelu treću rundu i tražila bod kojim bi preokrenula borbu u svoju korist no nije uspjela, ali je prezentirala odličnu borbu protiv jedne od najvećih zvijezda taekwondoa u Tokiju koja je primjerice deklasirala Wu Jingju s više od 30 razlike. Braniteljica medalje u kategoriji do 46 kilograma Paula Antunović slavila je u prvoj borbi prekidom, ali je u drugom kolu zaustavila odlična Ruskinja Angelova. Ivana Duvančić je u prvom kolu kategorije do 53 kilograma bila slobodna, u drugom je pobijedila Grkinju Ioannou 19:4 da bi u borbi za medalju bolja od nje bila kasnija prvakinja Europe, Španjolka Rodriguez. I druga braniteljica medalje Lucija Domić zaustavljena je u četvrtfinalu kategorije do 62 kilograma od Turkinje Kaygisiz nakon dvije uvodne pobjede protiv Španjolke i Makedonke. U istoj kategoriji juniorka Mila Mastelić zaustavljena je na zlatni bod od reprezentativke Srbije Stević dok je Emanuela Beriša izgubila od Poljakinje Koszel u kategoriji do 73 kilograma.

Tako je taekwondo klub Marjan ostao na dvije medalje na europskom prvenstvu za mlađe seniore, točnije na dva europska viceprvaka. Josip Bilić Pavlinović u kategoriji do 87 kilograma i Paško Božić plus 87 kilograma. Vrijedi spomenuti i da su Paško i Josip bili sparing partneri kompletne pripreme za olimpijske igre Toniju Kanaetu i Ivanu Šapini čime su i oni zasigurno napredovali i iskoristili to vrijeme priprema za unaprijedit sebe na putu prema europskim finalima.

Tako je klub ove godine stigao do rekordne 11 medalje u istoj godini, nakon europskog seniorskog prvenstva i tri prvakinje Europe Lene Stojković, Brune Vuletić i Matee Jelić te bronce Ivana Šapine, olimpijskih igara u Tokiju sa zlatnom Mateom Jelić i brončanim Tonijem Kanaetom. A pred sportašima Marjana u ovoj godini je još europsko juniorsko prvenstvo kao i svjetsko prvenstvo gluhih na kojima će sigurno imati sportaša željnih penjanja na postolje.