Matea Jelić izborila nastup na olimpijskim igrama u Tokyu

Članica splitskog Marjana Matea Jelić plasirala se na olimpijske igre u Tokyu sljedeće godine. Epilog je to nevjerojatnog rezultata Matee na finalnom grand prixu u Moskvi na kojem je pravo nastupa imalo samo 16 najboljih u svakoj olimpijskoj kategoriji. Matea je u kategoriji do 67 kilograma osvojila srebrno odličje i velikih 48 bodova s kojima je skočila na treće mjesto olimpijske rang liste. U prvom kolu slavila je u posljednjoj sekundi protiv neugodne Kazahstanke Tursunkulove 10:8, u četvrtfinalu je pobijedila trostruku prvakinju Europe Lauren Wiliams na zlatni bod 34:32 dok je u polufinalu bila bolja bodom razlike 8:7 protiv Francuskinje Magde Wiet Henin, osvajačice tri europske i jedne svjetske medalje. U finalu je u neizvjesnoj borbi Matea izgubila 14:15 od Ruth Gbagbi, svjetske prvakinje i brončane sa olimpijskih igara iz Rija 2016.

Matea je nakon nesretnog poraza u zadnjoj sekundi borbe za medalju na svjetskom prvenstvu u Manchesteru  napravila fantastičan niz vrhunskih rezultata. Zlato na grand prixu u Rimu, srebro na grand prixu u Chibi, bronca na europskom prvenstvu u Bariju i kao šlag na torti srebro na finalnom grand prixu čime je nastavila niz plasmana na olimpijske igre za splitski taekwondo klub Marjan nakon Ane i Lucije Zaninović 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru.

 

Dramatična je situacija kod Tonija Kanaeta koji se unatoč svim problemima posljednjih godinu dana uspio probiti na šesto mjesto olimpijske rang liste i trenutno je jednom nogom na olimpijskim igrama, ali mora čekati rasplet finalnog grand slama u Kini u Wuxiju jer će najbolji sa grand slama iz posljednje tri godine izboriti mjesto na olimpijskim igrama. Bude li to sportaš koji istovremeno nije među šest najboljih, automatski će izgurati šestog s olimpijskih igara. Trenutno je vodeći na grand slamu Rus Kramtcov koji je ujedno i prvi na olimpijskim rang listama no na drugom mjestu je Korejanac koji još može izbaciti Kanaeta s olimpijskog turnira. Na grand slamu su inače pozvani samo najbolji, svjetski prvaci iz kategorija do 74 i do 80 kilograma iz Manchestera, pobjednik finalnog grand prixa iz Moskve,  tri pobjednika s tri grand prixa iz Rima, Chibe i Sofije…. Kanaetov plasman na olimpijske igre bila bi nagrada za sve što je uspio napravit nakon što je prošle sezone propustio dva grand prixa zbog mononukleoze, nakon čega se vratio u odličnu formu i onda na europskom prvenstvu slomio prst na ruci i slomljene ruke se borio u Parizu, Izraelu i Dublinu da bi u Moskvi odradio veliki posao deklasiravši pobjednika grand prixa iz Sofije El Sharabatija prekidom pri vodstvu 20 razlike.