Svjetsko seniorsko

Koliko je taekwondo nevjerojatan i nepredvidiljiv kao sport najbolje je pokazao jučerašnji dan u kojem su na svjetskom prvenstvu u Guadalajari u Mexicu sportaši Marjana Matea Jelić, Ivan Šapina i Bruna Vuletić mogli i do tri odličja, ali su na koncu ostali kratkih rukava na tijesan i dramatičan način.
Olimpijska pobjednica i europska prvakinja, Matea Jelić zaustavljena je još jednom u borbi za odličje na svjetskim smotrama, i ovog puta kao i posljednja dva puta u drami posljednjih nekoliko sekundi gdje nijanse, a nekad i trenutak sreće može odlučiti medaljaša. Matea je u kategoriji do 67 kilograma bila slobodna u prvom kolu, u drugom je pobijedila s ukupnih 8:0 odnosno 2:0 u rundama Uzbekistanku Ozodu Sobirjonovu da bi u osmini finala slavila i protiv Čileanke Claudije Gallardo s novih 2:0 u rundama. Četvrtfinalni meč bio je klasik na velikim smotrama, repriza četvrtfinala posljednjih olimpijskih igara i posljednjeg svjetskog prvenstva između Matee i Brazilke Milene Titoneli. Konačni rezultat po rundama bio je 3:3, 4:4 i 4:4, ali je prednost u rundama otišla Brazilki te je s 2:1 u rundama ostavila Jelić bez odličja. Podsjetimo, Matea je na SP u Manchesteru 2019. izgubila u posljednjoj sekundi borbu za odličje, slično kao i 2017. u Muju-u kad je izgubila na zlatni bod od Turkinje Nur Tatar. Tako je Matea od 2017. tri puta uzastopno peta na svijetu, ali nikako da osvoji jedinu medalju koja joj nedostaje u kolekciji.
Olimpijac i aktualni prvak Europe do 87 kilograma Ivan Šapina je kao drugi nositelj vjerovao u obranu svjetske medalje iz Manchestera 2019. godine. Turnir u Mexicu je otvorio odlično pobjedom protiv Emamija Mohammada s 5:0 i 8:3 po rundama. Ždrijeb ga je međutim već u osmini finala namjerio na odličnog Kineza Mingkuana Menga koji je slavio s 2:1 u rundama i otišao do finala svjetskog prvenstva. U prvoj rundi Meng je slavio s 1:5, u drugoj je uzvratio Šapina sa 7:0 da bi treća i odlučujuća otišla još jednom na stranu Menga rezultatom 2:4.
Od kasnije finalistice svjetskog prvenstva poražena je u osmini finala i Bruna Vuletić u kategoriji do 62 kilograma, a ona je kao i Šapina branila aktualnu svjetsku broncu iz 2019. godine. Bruna je u prvom kolu bila slobodna, u drugom je slavila protiv Šveđanke Tindre Andersson 1:0 i 6:0 po rundama da bi u osmini finala s tijesnih 0:0, 4:3 i 0:1 ostala bez prilike borit se za medalju. Grkinja Theopoula Sarvanaki otišla je dalje i stigla do srebra na svijetu.
Trećeg dana svjetskog prvenstva na tatami izlaze Bruna Duvančić do 49 kilograma i Leon Glasnović do 68 kilograma.