TONI KANAET I JOSIP BILIĆ PAVLINOVIĆ ZLATNI I SREBRNI NA BEOGRAD OPEN-U

Brončani olimpijac iz Tokija Toni Kanaet vratio se natjecanjima nakon teškog loma noge i oporavka od godinu dana zlatnom medaljom na G1 turniru u Beogradu. Član splitskog Marjana teško je stradao na grand prixu prošle godine, oporavljao se od operacije mjesecima i posljednjih nekoliko mjeseci naporno trenirao da bi se 100% spreman vratio natjecanjima. Treneri nisu željeli žuriti i riskirati novu povredu nego su strpljivo čekali dok Kanaet ne bude spreman za nove izazove i teške borbe. Splićanin, prvi i zasad jedini osvajač olimpijske medalje u muškom borilačkom sportu za ovaj cvit mediterana tako je još jednom pokazao da će i u budućnosti biti najozbiljniji kandidat za najviše stepenice pobjedničkog postolja. U Beogradu je u jakoj konkurenciji to i pokazao, a bilo je dosta sportaša koji skupljaju bodove za direktni plasman na olimpijske igre u Parizu jer se liste za direktne vize zatvaraju krajem prosinca.

Kanaet je na putu do zlata i najviše stepenice pobjedničkog postolja slavio protiv Ivana Konrada Trajkovića, slovenskog olimpijca koji u karijeri ima svjetsku i europsku broncu, u drugom kolu je s novih 2:0 u rundama bio bolji od Talijana Antonija Gerronea da bi pravi skalp skinuo u polufinalu svladavši s 2:0 aktualnog svjetskog viceprvaka i aktualnog europskog prvaka Stefana Takova iz Srbije. Vrijedi spomenuti da Takov pored srebra na svjetskom u Bakuu 2023. godine ima i medalju sa svjetskog prvenstva iz Guadalajare 2022. godine. U finalu je Kanaet upisao i četvrtu pobjedu s 2:0, a bolji je bio od Španjolca Mikela Garcie Hernandeza.

Do srebrnog odličja je stigao još jedan senior kluba, Josip Bilić Pavlinović u kategoriji do 87 kilograma. Bilić je nastavio svoj niz osvajanja medalja koji je započeo na europskom studentskom prvenstvu i univerzijadi. U Beogradu je slavio protiv Ivana Karajlovića iz Srbije 2:0, protiv Edijana Sečića s novih 2:0 da bi u polufinalu bio bolji od Slovenca Patrika Divkovića s 2:1. U finalu se Josip nije borio protiv Egipćanina Rawija.